Dersin Adı | Tüketim Sosyolojisi |
Kodu | Yarıyıl | Teori (saat/hafta) | Uygulama/Lab (saat/hafta) | Yerel Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
MPAZ 220 | Güz/Bahar | 3 | 0 | 3 | 4 |
Ön-Koşul(lar) | Yok | |||||
Dersin Dili | Türkçe | |||||
Dersin Türü | Seçmeli | |||||
Dersin Düzeyi | Ön Lisans | |||||
Dersin Veriliş Şekli | - | |||||
Dersin Öğretim Yöntem ve Teknikleri | ||||||
Dersin Koordinatörü | ||||||
Öğretim Eleman(lar)ı | ||||||
Yardımcı(ları) | - |
Dersin Amacı | Dersin amacı tüketim çalışmalarındaki belli başlıklar ve tartışmalar üzerinden sosyolojik düşünceye giriş yapmaktır. |
Öğrenme Çıktıları | Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
|
Ders Tanımı | Bu ders tüketim tartışmaları üzerinden öğrencileri sosyolojik düşünce ile tanıştırmak üzerine tasarlanmıştır. Bu doğrultuda, temel tüketim sosyolojisi kuramları üzerinden tüketim ve toplum arasındaki ilişkiyi anlamaya yönelik üzere tartışılacaktır. |
Dersin İlişkili Olduğu Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları |
| Temel Ders | |
Uzmanlık/Alan Dersleri | ||
Destek Dersleri | X | |
İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri | ||
Aktarılabilir Beceri Dersleri |
Hafta | Konular | Ön Hazırlık |
1 | Sosyolojik düşünmek | Giddens, A. ve Sutton, P. W. (2014). Sosyolojik düşünmek. Sosyolojide temel kavramlar. Ankara: Phoenix. ISBN-978-605-4627-56-8 |
2 | Ekonomi sosyolojisine giriş | Smelser, N. J., and Swedberg, R. (Eds.) (2006). The handbook of economic sociology. New York: Princeton University Press. ISBN-13: 978-0691121260 Giddens, A. ve Sutton, P. W. (2017). Çalışma yaşamı ve ekonomi. Sosyoloji. İstanbul: Kırmızı Yayınları. ISBN-978-605-9245-09-8 |
3 | Nesneler, metalar ve meta olmayanlar | Corrigan, P. (1997). The sociology of consumption. London: Sage. ISBN-13: 978-0761950110 Giddens, A. ve Sutton, P. W. (2014). Sosyal yapılar. Sosyolojide temel kavramlar. Ankara: Phoenix. ISBN-978-605-4627-56-8 |
4 | Gündelik yaşam pratiği olarak tüketim | Paterson, M. (2006). Consumption and everyday life. London: Routledge. ISBN-13: 978-0415355070 Featherstone, M. (2013). Gündelik hayatın estetikleştirilmesi. Postmodernizm ve tüketim kültürü. İstanbul: Ayrıntı Yayınları. ISBN-978-605-9245-09-8 |
5 | Yaşam biçimi ve tüketim kültürü | Featherstone, M. (2013). Hayat tarzı ve tüketim kültürü. Postmodernizm ve tüketim kültürü. İstanbul: Ayrıntı Yayınları. ISBN-978-605-9245-09-8 |
6 | Tüketime teorik yaklaşımlar | Corrigan, P. (1997). The sociology of consumption. London: Sage. ISBN-13: 978-0761950110 Şan, M. K. ve Hira, İ. (2004). Modernlik ve postmodernlik bağlamında tüketim toplumu kuramları. Bilgi Sosyal Bilimler Dergisi, 8, 1–19. |
7 | Tüketim kültürü kuramları | Featherstone, M. (2013). Tüketim kültürü teorileri. Postmodernizm ve tüketim kültürü. İstanbul: Ayrıntı Yayınları. ISBN-978-605-9245-09-8 |
8 | Ara sınav | |
9 | Sosyoloji ve postmodern kültür | Featherstone, M. (2013). Postmodern kültürün bir sosyolojisine doğru. Postmodernizm ve tüketim kültürü. İstanbul: Ayrıntı Yayınları. ISBN-978-605-9245-09-8 |
10 | Kültürel değişim ve sosyal pratik | Featherstone, M. (2013). Kültürel değişme ve toplumsal pratik. Postmodernizm ve tüketim kültürü. İstanbul: Ayrıntı Yayınları. ISBN-978-605-9245-09-8 |
11 | Beden ve tüketim | Baudrillard, J. (2012). En güzel tüketim nesnesi: Beden. Tüketim Toplumu. İstanbul: Ayrıntı Yayınları. ISBN-978-975-539-141-0 |
12 | Şehir kültürü | Featherstone, M. (2013). Kent kültürleri ve postmodern hayat tarzları. Postmodernizm ve tüketim kültürü. İstanbul: Ayrıntı Yayınları. ISBN-978-605-9245-09-8 |
13 | Moda ve tüketim | Corrigan, P. (1997). The sociology of consumption. London: Sage. ISBN-13: 978-0761950110 Evecen, A. (2015). Baudrillard’dan modern toplumlara özgü bir moda çözümlemesi. Sosyal Bilimler Dergisi, 2(5), 216–226. |
14 | Tüketim sosyolojisinde güncel gelişmeler | Warde, A. (2015). The sociology of consumption: Its recent developments. Annual Review of Sociology, 41, 117–134. |
15 | Dersin gözden geçirilmesi | |
16 | Final sınavı |
Ders Kitabı | Baudrillard, J. (1997). Tüketim Toplumu. İstanbul: Ayrıntı Yayınları. ISBN-978-975-539-141-0 Brewer, J. D. (2004). Imagining the sociological imagination: The biographical context of a sociological classic. British Journal of Sociology, 55, 317–333. Corrigan, P. (1997). The sociology of consumption. London: Sage. ISBN-13: 978-0761950110 Evecen, A. (2015). Baudrillard’dan modern toplumlara özgü bir moda çözümlemesi. Sosyal Bilimler Dergisi, 2(5), 216–226. Featherstone, M. (2013). Postmodernizm ve tüketim kültürü. İstanbul: Ayrıntı Yayınları. ISBN-978-605-9245-09-8 Giddens, A. ve Sutton, P. W. (2014). Sosyolojide temel kavramlar. Ankara: Phoenix. ISBN-978-605-4627-56-8 Giddens, A. ve Sutton, P. W. (2017). Çalışma yaşamı ve ekonomi. Sosyoloji. İstanbul: Kırmızı Yayınları. ISBN-978-605-9245-09-8 Paterson, M. (2006). Consumption and everyday life. London: Routledge. ISBN-13: 978-0415355070 Smelser, N. J., and Swedberg, R. (Eds.) (2006). The handbook of economic sociology. New York: Princeton University Press. ISBN-13: 978-0691121260 Şan, M. K. ve Hira, İ. (2004). Modernlik ve postmodernlik bağlamında tüketim toplumu kuramları. Bilgi Sosyal Bilimler Dergisi, 8, 1–19. Warde, A. (2015). The sociology of consumption: Its recent developments. Annual Review of Sociology, 41, 117–134. |
Önerilen Okumalar/Materyaller | Adams, C. J. (2017). Etin ataerkil metinleri: Etin cinsel politikası. In Etin cinsel politikası: Feminist-vejetaryen eleştirel kuram (pp. 75–96). İstanbul: Ayrıntı. Baudrillard, J. (2012). En güzel tüketim nesnesi: Beden. In Tüketim toplumu söylenceleri/yapıları (pp. 149–177). İstanbul: Ayrıntı. Bourdieu, P. (2015). Ayrım: Beğeni yargısının toplumsal eleştirisi (pp. 9–21). Ankara: Heretik. Bourdieu, P. (2015). “Saf” eleştirilerin “avam” bir eleştirisi için öneriler. In Ayrım: Beğeni yargısının toplumsal eleştirisi (pp. 701–727). Ankara: Heretik. Bauman, Z. (2018). Seksin postmodern kullanımları üzerine. In Bireyselleşmiş toplum (pp. 286–308). İstanbul: Ayrıntı. Bauman, Z. & Raud, R. (2018). Performans sergileyen benlikler. In Benlik pratikleri (pp. 64–91). İstanbul: Ayrıntı. Debord, G. (2018). Kültürde yadsıma ve tüketim. In Gösteri toplumu (pp. 135–150). İstanbul: Ayrıntı. Ritzer, G. (2017). Toplumun McDonaldlaştırılması: Çağdaş toplum yaşamının değişen karakteri üzerine bir inceleme (pp. 15–43). İstanbul: Ayrıntı. Ritzer, G. (2016). Tüketim katedralleri (ve manzaraları). In Büyüsü bozulmuş dünyayı büyülemek (pp. 293–327). İstanbul: Ayrıntı. Ritzer, G. (2016). Yeni tüketim araçlarında bir gezinti. In Büyüsü bozulmuş dünyayı büyülemek (pp. 21–58). İstanbul: Ayrıntı. Veblen, T. (1995). Giyim: Maddiyatçı kültürün bir dışavurumu. In Aylak sınıf (pp. 126–137). İstanbul: Marmara Üniversitesi Yayınları. Zizek, S. (2016). Pornografi, nostalji, montaj: Bir bakış üçlüsü. In Yamuk bakmak: Popüler kültürden Jacques Lacan’a giriş (pp. 146–166). İstanbul: Metis. |
Yarıyıl Aktiviteleri | Sayı | Katkı Payı % |
Katılım | ||
Laboratuvar / Uygulama | ||
Arazi Çalışması | ||
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği | ||
Portfolyo | ||
Ödev | ||
Sunum / Jüri Önünde Sunum | 1 | 15 |
Proje | 1 | 35 |
Seminer/Çalıştay | ||
Sözlü Sınav | ||
Ara Sınav | 1 | 20 |
Final Sınavı | 1 | 30 |
Toplam |
Yarıyıl İçi Aktivitelerin Başarı Notuna Katkısı | 3 | 70 |
Yarıyıl Sonu Aktivitelerin Başarı Notuna Katkısı | 1 | 30 |
Toplam |
Yarıyıl Aktiviteleri | Sayı | Süre (Saat) | İş Yükü |
---|---|---|---|
Teorik Ders Saati (Sınav haftası dahildir: 16 x teorik ders saati) | 16 | 3 | 48 |
Laboratuvar / Uygulama Ders Saati (Sınav haftası dahildir. 16 x uygulama/lab ders saati) | 16 | 1 | |
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 0 | ||
Arazi Çalışması | |||
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği | |||
Portfolyo | |||
Ödev | |||
Sunum / Jüri Önünde Sunum | 1 | 8 | |
Proje | 1 | 15 | |
Seminer/Çalıştay | |||
Sözlü Sınav | |||
Ara Sınavlar | 1 | 15 | |
Final Sınavı | 1 | 20 | |
Toplam | 122 |
# | Program Yeterlilikleri / Çıktıları | * Katkı Düzeyi | ||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 | Pazarlama ile ilgili temel konularda teorik bilgiye sahip olarak, pazarlama sürecini ve çevresini tanır. | |||||
2 | Pazarlama ile ilgili belgeleri tanıyarak, ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde pazarlama faaliyetlerini gerçekleştirir. | |||||
3 | Pazarlama ile ilgili uygulamalar için gerekli olan modern teknikleri, araçları ve bilişim teknolojilerini etkin kullanır. | X | ||||
4 | Satış organizasyonu, satış yönetimi ve satış teknikleri konularında bilgi sahibi olarak satış sürecini yönetir, ortaya çıkabilecek problemleri çözer. | |||||
5 | Tüketici davranışlarını analiz ederek bu bilgiyi yerel ve küresel boyutta kullanır. | |||||
6 | İşletmecilik, halkla ilişkiler ve reklamcılık ile ilgili kavram ve uygulamalar hakkında bilgi sahibi olarak bu bilgileri pazarlama alanında kullanır. | |||||
7 | Sözlü ve yazılı şekilde etkin iletişim kurar. | X | ||||
8 | Disiplinler arası alanlarda etkin çalışabilme becerisine sahiptir. | |||||
9 | Mesleki alanın gerektirdiği matematik becerisine ve istatistik bilgisine sahiptir. | X | ||||
10 | İngilizce'yi Avrupa Dil Portföyü A2 Genel Düzeyinde kullanarak alanındaki bilgileri izler ve meslektaşları ile etkili iletişim kurar. | |||||
11 | Toplumsal hayatın gerekleri doğrultusunda davranarak, tutum ve tavırlarıyla topluma örnek olur. | X | ||||
12 | Mesleki bilgileri sentezleme, analiz etme, yorumlama, sorgulama, eleştirme ve mesleki yasal mevzuatı anlayabilme becerisine sahip olarak yaşam boyu öğrenme yaklaşımını benimser. | X | ||||
13 | Öğrenimini bir ileri eğitim düzeyine yönlendirir. |
*1 Lowest, 2 Low, 3 Average, 4 High, 5 Highest